Πέθανε το θηλυκό αρκουδάκι ηλικίας τεσσάρων μηνών, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου από κατοίκους του χωριού Φραγκάδες Ζαγορίου να περιπλανιέται μόνο του σε αγροτική περιοχή κοντά στον οικισμό, σε περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,

Κάτοικοι του χωριού ειδοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, στελέχη του οποίου μετέβησαν στην περιοχή, ενώ βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ.

Επιπλέον, στο σημείο έσπευσε και προσωπικό του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Κτηνιατρική Υπηρεσία ΠΕ Ιωαννίνων, που ανέλαβε τη νεκροτομή, έδειξαν ότι το άτυχο ζώο πέθανε από ασιτία.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι είτε να θανατώθηκε παράνομα η μητέρα της μικρής αρκούδας είτε η ίδια η μητέρα να αποχωρίστηκε πρόωρα το αρκουδάκι, κάνοντας αδύνατη την επιβίωσή του.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ και ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, μέσω της ανακοίνωσής τους, θέλουν να επιστήσουν την προσοχή όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας της άγριας ζωής.

Συγκεκριμένα, ζητούν να ειδοποιούνται οι αρμόδιες Αρχές για ασυνήθιστα περιστατικά με αρκούδες, ενώ καλούν τον κόσμο να αποφεύγει να προσεγγίζει μοναχικά αρκουδάκια, καθώς στην περιοχή μπορεί να βρίσκεται η μητέρα τους, η οποία ενδεχομένως να εκλάβει ως απειλή την ύπαρξη ανθρώπων στο σημείο.

Κλείνοντας, στο κοινό δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι το συγκεκριμένο αρκουδάκι είναι το ίδιο με αυτό που προβλήθηκε παλαιότερα σε βίντεο να σκαρφαλώνει με τη μητέρα του, όπως έχει παρουσιαστεί από μερίδα των ΜΜΕ, ενώ σημειώνεται ότι οι κατά τόπους Ομάδες Άμεσης Επέμβασης λειτουργούν επίσημα, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Δασικών Υπηρεσιών.