Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στο άμεσο μέλλον, καθώς μέρα με την μέρα γίνεται φθηνότερη.

Οπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς εντυπωσιακή θα είναι η αύξηση εγκατάστασης φωτοβολταικών πάνελ τα επόμενα χρόνια αφού το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταικά θα είναι άμεσα ανταγωνιστικό σε σχέση με το κάρβουνο και τον λιγνίτη.

Τα μεγάλα φωτοβολταικά Project θα κοστιζουν το 2020 ,1,45 δολάρια/Watt, δηλαδή το μισό σε σχέση με το σημερινό κόστος, εκτιμά η New Energy Finance και τονίζει ότι η ηλιακή ενεργεια ειναι ήδη βιώσιμη έναντι των ορυκτών καυσίμων σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Μέση Ανατολή. "Είμαστε ήδη σε φάση αλλαγής όπου υπάρχει ισοτιμία" τονίζει ο Shawn Qu , ειδικός στην Canadian Solar Inc."Σε πολλές αγορές ,όπως στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία, η τιμή της ηλιακής ενεργειας ανταγωνίζεται τις εβδομαδιαίες τιμές του συστήματος".

Κινέζικες εταιρείες όπως η JA Solar Holdings Ltd. , η Canadian Solar και η Yingli Green Energy Holding Co. κατασκευάζουν φωτοβολταικά πάνελ φθηνότερα και εφοδιασμένα με προηγμένης τεχνολογίας κυψέλες. Αυτό έχει καταστησει οικονομικότερη την ηλιακή ενέργεια και θα ανταγωνιζεται το λιγνίτη τα επόμενα χρόνια" εκτιμά η New Energy Finance και σημειώνει "σε μία δεκαετία το κόστος των φωτοβολταικών πάρκων θα μειωθεί στο μισό".

Η εγκατάσταση ηλιακών πάρκων θα διπλασιαστεί το 2013 σε 32.6 γιγαβάτ από 18.6 γιγαβατ το 2010, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς. Η παραγωγή φωτοβολταικών πάρκων τετραπλασιάστηκε απο το 2008 σε 27.5 γιαβατ ενω άλλα 12 γιαγαβατ θα προστεθούν στην παραγωγη φέτος. Το κόστος παραγωγης ηλεκτρισμού από λιγνιτη κοστιζει 7 σεντς/κιλοβατωρα ,από φυσικό αεριο κοστιζει 6 σεντς και 22.3 cents απο φωτοβολταικό το 4ο τριμηνο του 2010. Ολα αυτά όμως αλλάζουν άρδην.