Περισσότερες από 2000 χερσαίες χελώνες ζουν σε έκταση 1700 στρεμμάτων στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα.

Είναι η πλέον πυκονοκατοικημένη αποκία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με μετρήσεις που κάνει τα τελευταία 30 χρόνια ο Βρετανός ερπετολόγος Άντριαν Χέιλι στην περιοχή.

Ο Άντριαν Χέιλι, καθηγητής του πανεπιστημίου των Δυτικών Ινδιών επισκέφθηκε για πρώτη φορά ως φοιτητής την περιοχή το 1979 και από τότε επιστρέφει στη χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μελετήσει τις γραικοχελώνες (Testudo graeca) και τις μεσογειακές χελώνες (Testudo hermani) που ζουν στις Αλυκές Κίτρους, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Αξιού. 

«Οι χελώνες είναι ένα καλό μοντέλο για να μελετήσεις ζώα που ζουν πολλά χρόνια. Είναι και οι ελέφαντες βέβαια, αλλά είναι δύσκολο να τους προσεγγίσεις για να... μελετηθούν» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαριτολογώντας, ο κ.Χέιλι. 

 Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή,  η μεσογειακή χελώνα μπορεί να ζήσει έως και 50-60 χρόνια. «Ξαναβρήκα 29 χελώνες που είχα σημαδέψει στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η περιοχή είναι ιδανική για το είδος καθώς η όχληση είναι μηδενική.

«Οι μόνοι τους εχθροί είναι οι αλεπούδες και οι ασβοί που τρώνε τα αυγά τους, τα οποία εναποθέτουν σε ρηχές τρύπες που σκάβουν στο έδαφος» εξηγεί.