Πιστεύουν στη «ρέντα» και στην «γκαντεμιά» και εθίζονται στον τζόγο οι μαϊμούδες, όπως λένε οι επιστήμονες.

Η ομάδα του επίκουρου καθηγητή ψυχολογίας Αντρέας Γουίλκε του Πανεπιστημίου Κλάρκσον της Νέας Υόρκης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας "Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition", δημιούργησεένα παιγνίδι στον υπολογιστή και έβαλε τις μαϊμούδες να παίξουν με τις ώρες.

Το «κλειδί» της έρευνας ήταν η ανταμοιβή που κέρδιζε κάθε μαϊμού όταν μάντευε σωστά στο παιχνίδι. 

Οι ερευνητές δημιούργησαν τρία διαφορετικά «μοτίβα» παιγνιδιού: σε δύο από αυτά η σωστή απάντηση είχε μια αναμενόμενη λογική καθώς εμφανιζόταν μόνο στην αριστερή ή μόνο στη δεξιά πλευρά της οθόνης ή εναλλασσόταν μεταξύ αριστερής και δεξιάς.

Στην τρίτη περίπτωση η σωστή απάντηση εμφανιζόταν στην οθόνη με απολύτως τυχαίο τρόπο, πότε στα αριστερά και πότε στα δεξιά της οθόνης..

Στους δύο πρώτους κύκλους παιχνιδιού οι μαϊμούδες μάντευαν γρήγορα τη σωστή απάντηση. Στην τρίτη, που ήταν τυχαία, οι μαϊμούδες συνέχιζαν να κάνουν επιλογές σαν να περίμεναν ότι θα υπήρχε κάποιο «μοτίβο» ή «σερί» επιτυχίας, νομίζοντας δηλαδή ότι και την επόμενη φορά θα εμφανιζόταν στην οθόνη αυτό που είχε εμφανιστεί την αμέσως προηγούμενη. 

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι μαϊμούδες, όταν παίρνουν αποφάσεις, μοιράζονται την πίστη σε ένα «σερί» τύχης, ακόμη κι όταν ξανά και ξανά όλα δείχνουν ότι έχουν να κάνουν με τυχαίες καταστάσεις. 

Η άγρια καταγωγή μας ευθύνεται για την «τζογαδόρικη» φύση μας

Στην άγρια φύση, όπου η κατανομή και η εύρεση τροφής δεν είναι τυχαία, αποδίδουν οι επιστήμονες την τάση για τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Όταν βρίσκεις ένα ζουμερό σκαθάρι κάτω από ένα κορμό δέντρου, μένεις με την εντύπωση ότι κάτι παρόμοιο θα βρεις και κάτω από ένα γειτονικό ξύλο, με δεδομένο μάλιστα ότι τα σκαθάρια τείνουν να ζούνε το ένα κοντά στο άλλο.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται πως οι άνθρωποι έχουμε κληρονομήσει την τάση να πιστεύουμε ότι αν μία μετοχή ανέβει μια ημέρα, θα συνεχίσει να ανεβαίνει», δήλωσε ο ερευνητής Μπένζαμιν Χέϊντεν, επίκουρος καθηγητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίοου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.