Ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι πλαστικών στους ωκεανούς της Γης, μια ισπανική ερευνητική αποστολή, δίνει τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις, διατυπώνοντας ωστόσο ένα ζοφερό σενάριο.

Οι ερευνητές της αποστολής Μαλασπίνα του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, σύμφωνα με το περιοδικό Science, γύρισαν με τέσσερα ερευνητικά πλοία όλο τον κόσμο συλλέγοντας και αναλύοντας σχεδόν 200.000 δείγματα νερού από βάθη έως 6.000 μέτρων, μεταξύ άλλων μελετώντας την κατά τόπους συγκέντρωση πλαστικών, διαπίστωσαν πως στις θάλασσες του πλανήτη υπάρχουν μόλις 40.000 τόνοι.

Και μπορεί ακόμη οι επιστήμονες να μην μπορούν να εξηγήσουν το μυστήριο, ωστόσο κάνουν μία ανησυχητική υπόθεση: Τα πλαστικά που πέφτουν στη θάλασσα να διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, που τα τρώνε τα ψάρια και έτσι εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα - και τελικά στο στομάχι μας.

Οι επιστήμονες, όπως παραδέχονται, αγνοούν προς το παρόν πόσα πλαστικά τρώνε τα ψάρια και το κυριότερο, ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μία εναλλακτική εξήγηση είναι ότι τα πλαστικά παρασύρονται από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και καταλήγουν στους βυθούς των ωκεανών.

Ταυτόχρονα η ερευνητική αποστολή, ανακάλυψε ότι πέντε είναι οι κυριότερες περιοχές μεγάλων συγκεντρώσεων πλαστικών:

Στον Βόρειο Ειρηνικό, στον Βόρειο Ατλαντικό, στον Νότιο Ειρηνικό, στον Νότιο Ατλαντικό και στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ τα συχνότερα είδη που συναντώνται είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο και τα πολυμερή χημικά.