Κάποιοι τον ονόμασαν Γέτι. Άλλοι Μεγαλοπόδαρο. Πρόκειται για ένα από τα μυθικότερα πλάσματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τη φαντασία επιστημόνων και ντόπιων σε πολλά μέρη του κόσμου, από τα Ιμαλάια έως τη Βόρεια Αμερική.

Μία επιστημονική έρευνα έρχεται ωστόσο να δείξει πως όλα αυτά δεν είναι παρά... φαντασία: Το εν λόγο πλάσμα, δεν είναι τίποτα άλλο από τρίχες από κοινά ζώα, όπως αρκούδες, άλογα, αγελάδες, σκύλους, λύκους, κατσίκια κ.α. Και αυτό έδειξε ανάλυση DNA από δείγματα τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από το τρίχωμά του μυθικού πλάσματος.

Ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή γενετικής Μπράιαν Σάικς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκανε τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας (Proceedings of Royal Society B), δήλωσε πως ανάμεσα στις υποτιθέμενες τρίχες του Γέτι, εκτός από τις τρίχες διαφόρων ζώων, υπήρχαν επίσης ανθρώπινες τρίχες, χορτάρια και υαλονήματα.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν αποκλείουν πλήρως τον εντοπισμός ενός πλάσματος που φέρνει στο μυθικό Γέτι. Πέραν από τις αναφορές για θεάσεις μυστηριωδών πλασμάτων ή για εύρεση ασυνήθιστων αποτυπωμάτων στα χιόνια και στα δάση, από τη γενετική ανάλυση προέκυψε πως δύο δείγματα τριχώματος αρκούδας από το Μπουτάν και τα Ινδικά Ιμαλάια, είναι πολύ συγγενικά με το DNA μιας προϊστορικής πολικής αρκούδας που ζούσε στην περιοχή πριν από 40.000 χρόνια.