Έσπασε το ρεκόρ παραμονής κάτω από το νερό, μένοντας 31 συνεχόμενες μέρες, μία περισσότερη από τον παππού του στη δεκαετία του ΄60... Ο λόγος για τον Φαμπιέν Κουστό, εγγονό του διάσημου γάλλου ωκεανογράφου Ζαν-Ζακ Κουστό, ο οποίος το κατάφερε, στο πλαίσιο της τελευταίας επιστημονικής αποστολής του. 

Ο Κουστό ο νεώτερος είναι και αυτός ωκεανογράφος και το εργαστήριό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων κοντά στις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ και ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υποβρύχιο σκάφος 81 τόνων με μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου, εξοπλισμένο με έξι κλίνες, ζεστό νερό, μίνι-κουζίνα, κλιματισμό και υπολογιστές.

«Είναι εκπληκτικό πόσο νιώθαμε σαν το σπίτι μας. Βέβαια, μπορώ να φανταστώ ότι σε κάποιον που δεν του αρέσουν οι στενοί χώροι, θα του ήταν πιο δύσκολο», είπε ο 46χρονος Κουστό ελπίζοντας το ρεκόρ του να ευαισθητοπιήσει κι άλλους ανθρώπους. 

Κατά τις 31 ημέρες κάτω από το νερό, ο Κουστό και οι συνεργάτες του, εκτός από τις παρατηρήσεις των ψαριών από τα παράθυρα του εργαστηρίου τους, βγήκαν πολλές φορές από το σκάφος τους για να κάνουν πειράματα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τουλάχιστον δέκα επιστημονικές εργασίες, σχετικές με τη θαλάσσια βιολογία, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση των θαλασσών, θα προκύψουν από την 31ήμερη υποθαλάσσια παραμονή τους.