Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Χομπέιτερ της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους στη Σκωτία, παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν αρκετές κοινότητες άγριων χιμπατζήδων στην Ουγκάντα και ανέλυσαν πάνω από 5.000 περιστατικά επικοινωνίας με χειρονομίες.

Κατέληξαν λοιπόν σύμφωνα με το BBC πως η γλώσα των χιμπατζήδων περιέχει 66 βασικές χειρονομίες, που αντιστοιχούν σε 19 διαφορετικά μηνύματα - νοήματα.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες η σωματική "γλώσσα" των χιμπατζήδων είναι η μόνη περίπτωση νοηματικής επικοινωνίας με χειρονομίες που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στο ζωικό βασίλειο. Μόνο οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες φαίνεται να στέλνουν ο ένας στον άλλο, χειρονομώντας, συγκεκριμένα μηνύματα με πρόθεση.

«Είναι σαν να πιάνεις ένα καυτό φλιτζάνι καφέ και καίγεσαι, οπότε βάζεις τις φωνές. Οι γύρω σου καταλαβαίνουν ότι κάηκες, αλλά οι φωνές σου δεν σκόπευαν κατ' ανάγκη να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στους άλλους», δήλωσε η ερευνήτρια σχετικά με τις φωνές των ζώων.

Από την άλλη, όπως έδειξε και η νέα έρευνα, οι χειρονομίες χρησιμοποιούνται από τους χιμπατζήδες με σαφή πρόθεση να "πουν" κάτι. Όταν, για παράδειγμα, ένας χιμπατζής μασουλάει με μικρές δαγκωματιές ένα φύλλο, θέλει πολύ συγκεκριμένα να προσελκύσει την προσοχή έχοντας σεξουαλικές προθέσεις. Από την άλλη, μία χειρονομία δεν έχει πάντα το ίδιο νόημα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει, από «σταμάτα το» και «ανέβα πάνω μου» έως «κάνε πιο πέρα».

«Το κεντρικό μήνυμα από την μελέτη είναι ότι υπάρχει ένα άλλο είδος εκεί έξω που επικοινωνεί συγκεκριμένα νοήματα, συνεπώς αυτό δεν είναι κάτι μοναδικό στους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο διαφορετικοί, όσο ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι είμαστε», δήλωσε η Κάθριν Χομπέιτερ. «Από την άλλη, βέβαια, οι χιμπατζήδες είναι πιο στενοί συγγενείς με εμάς από ό,τι με τους άλλους μεγάλους πιθήκους, οπότε έχει νόημα πως είμαστε απίστευτα όμοιοι με αυτούς με τόσους πολλούς τρόπους», πρόσθεσε.