Οι φάλαινες, αντίθετα με αυτό που πίστευαν μέχρι σήμερα οι ψαράδες, όχι μόνο δεν μειώνουν τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά αντίθετα αυξάνουν την παραγωγικότητα των ωκεανών μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά οριζοντίως και καθέτως.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για να επανεξετάσει τη βιβλιογραφία των τελευταίων δεκαετιών, τα κήτη που τρέφονται σε μεγάλα βάθη, όπως για παράδειγμα ο φυσητήρας, απελευθερώνουν τα κόπρανά τους στα ρηχά και προσφέρουν λίπασμα για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, το οποίο βρίσκεται στη βάση του τροφικού πλέγματος.

Έτσι οι φάλαινες λειτουργούν ως «αντλίες» που μεταφέρουν θρεπτικά στοιχεία από το βάθος στην επιφάνεια, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Frontiers in Ecology and the Environment. Η μελέτη έχει τίτλο “Οι φάλαινες ως μηχανικοί ως θαλάσσιων οικοσυστημάτων”.

Εκτός του ότι λειτουργούν ως αντλίες, τα κητώδη μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και στον οριζόντιο άξονα, από περιοχές υψηλής παραγωγικότητας σε φτωχότερες περιοχές που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ακόμα και όταν πεθάνουν και βυθιστούν, οι φάλαινες προσφέρουν τροφή σε ολόκληρα οικοσυστήματα -τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες βενθικά είδη που τρέφονται αποκλειστικά με κουφάρια κητωδών.