Τα ψώνια στην Oxford Street στοιχίζουν ακριβά, όχι μόνο στην τσέπη των κατοίκων της αγγλικής πρωτεύουσας, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και στην υγεία τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο David Carslaw από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου στην εφημερίδα The Sunday Times, η πιο πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρος της αγγλικής πρωτεύουσας έχει τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τις αναθυμιάσεις ντίζελ και μπορεί να προκαλέσει άσθμα και καρδιακή προσβολή, ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια των πνευμόνων και κάνει τα υγιή άτομα πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις των πνευμόνων. 

Ο ερευνητής κατέγραψε επίπεδα 463 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα, που είναι τρεις φορές υψηλότερο από τη μέση ποσότητα ρύπων που μετρήθηκαν στις αρχές του χρόνου. 

«Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι μετρήσεις αυτές είναι οι υψηλότερες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τόσο την ωριαία όσο και τη μέση ετήσια τιμή. Τα επίπεδα του συγκεκριμένου ρύπου στην Oxford Street είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ» είπε ακόμη ο ίδιος.