Η τιμή φυσικού αερίου, στα μακροχρόνια συμβόλαια, της Gazprom με τις χώρες της Ευρώπης ενδέχεται να μειωθεί κατά 17%, στα 320 δολ. τα 1.000 κ.μ. ως το 2017, σύμφωνα με τη Vedomosti.

Βασική αιτία της μείωσης, όπως μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας, αποτελουν οι προσπάθειες διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου και η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα συμβάλλει στον κορεσμό της αγοράς αερίου ως τα μέσα του χρόνου και θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της τιμής αερίου, εν συγκρίσει με την τιμή του πετρελαίου, επισημαίνει ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται η τιμή του ρωσικού πετρελαίου να φτάσει τα 104 δολ. ανά βαρέλι το 2014 και τα 100 δολ. το 2015-2016. Σχολιάζοντας την πτώση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, στέλεχος της Gazprom εκτιμά ότι «πιθανόν οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση την προθεσμιακή τιμή των ευρωπαϊκών spot αγορών αερίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόβλεψη του αναπληρωτή Διευθυντή του Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Alexei Grivach, η Gazprom ήδη πουλά με μεγάλη έκπτωση το φυσικό της αέριο, σε σχέση με τα long-term συμβόλαια πετρελαίου.

Όπως δήλωσε η τιμή αερίου για την Ευρώπη θα παραμείνει στα 350-400 δολ. τα 1.000 κυβικά μέτρα. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική δίοδο για φθηνότερο φυσικό αέριο», κατέληξε ο ίδιος ο Grivach.