Ζωτικό ρόλο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κροατία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Victoria Nuland.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η παρατεταμένη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει άμεσες επιπτώσεις στα ενεργειακά της Ευρώπης, η οποία λαμβάνει το 1/3 των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία, με το ήμισυ της ποσότητας αυτής να διέρχεται μέσω Ουκρανίας. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα τον φετινό χειμώνα να υπάρξει έλλειψη αερίου σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Όπως είπε η Nuland, η ενδεχόμενη αύξηση της τιμής αερίου, η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και το σκηνικό σύρραξης που υπάρχει στην ανατολική Ουκρανία κάνουν ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακά ασφαλείς διόδους.

«Η Κροατία είχε πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, το ενεργειακό hub του 21ου αιώνα… Η χώρα πρέπει να κάνει έξυπνες επιλογές και να πάει προς τα εμπρός», δήλωσε η ίδια.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος, τον Απρίλιο προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Αδριατικής, ενώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα καλέσει υποψηφίους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον για on-shore έρευνες πεδίων στα βόρεια της χώρας.