Ένας μεγάλος εταίρος στο project φυσικού αερίου της Exxon Mobil Corp στην Παπούα Νέα Γουινέα ανακοίνωσε πως είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί νέο αέριο στη χώρα για να δικαιολογήσει μια σημαντική επέκταση των υποδομών επεξεργασίας στην περιοχή.

Ο μεγαλύτερος εταίρος της Exxon στο project, η αυστραλιανή Oil Search Ltd., ανακοίνωσε ότι πιθανώς υπάρχει επαρκές φυσικό αέριο στα υψίπεδα της Παπούα Νέα Γουινέα, συμπεριλαμβανομένου και ενός πεδίου που ονομάζεται Hides, για να εγγυηθεί την προσθήκη τουλάχιστον ενός τραίνου στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Ένα τραίνο είναι μια μεγάλη μονάδα ψύξης που χρησιμοποιείται για την ψύξη του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή έτσι ώστε να μπορεί να εξαχθεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Ενδεχόμενη μεγάλη ώθηση στο ποσοστό του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που παράγεται στην Παπούα Νέα Γουινέα, υπόσχεται να είναι μια ζωτική νέα πηγή κέρδους για την Exxon, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει τρία χρόνια μειούμενης παραγωγής. Μια επέκταση του project θα αποδεικνυόταν επίσης ένα απροσδόκητα καλό για την αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας, αν και θα δημιουργούσε επίσης πολιτικές προκλήσεις στο να κατανεμηθούν οι ανταμοιβές μεταξύ των ανταγωνιστικών συμφερόντων.

«Μέχρι το τέλος του έτους, νομίζω πως θα έχουμε μια πολύ καλή ιδέα για το μέγεθος και τη μορφή του πεδίου Hides», ανέφερε ο Peter Botten, διευθύνων σύμβουλος της Oil Search, σε συνέντευξή του. «Θεωρώ πως υπάρχουν αρκετοί πόροι για μια επέκταση». Μια μεγάλη αύξηση του όγκου του LNG προς την Ασία, θα καθιστούσε ακόμη την αγορά αερίου ακόμη πιο ανταγωνιστική δημιουργώντας μια νέα πηγή προμήθειας για αγοραστές σε περιοχές όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Το project των 19 δισ. δολαρίων στην Παπούα Νέα Γουινέα ξεκίνησε να εξάγει φυσικό αέριο τον Μάιο, εισάγοντας την χώρα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας σχεδόν τρεις μήνες πριν από τον προγραμματισμό. Οι δύο υπάρχουσες μονάδες ψύξης του έργου είναι σε θέση να παράγουν 6,9 εκατ. μετρικούς τόνους LNG ετησίως, που αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής ανάγκης της Ιαπωνίας πέρυσι.