Ενεργειακά ανεξάρτητη αναμένεται να καταστεί η Ρουμανία έως το τέλος της δεκαετίας, εκτιμούν οι αναλυτές, λόγω τόσο του σχιστολιθικού αερίου όσο και εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η πυρηνική.

Σημειώνεται ότι ήδη, η χώρα είναι η τρίτη πιο ανεξάρτητη ενεργειακά χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Δανία και την Εσθονία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, παρά τη γενικότερη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, η Ρουμανία είναι η χώρα που επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση στην Ουκρανία, λόγω του επιπέδου της ενεργειακής της αυτάρκειας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας της χώρας, Razvan Niculescu, οι πρόσφατες έρευνες υδρογονανθράκων έχουν δείξει ότι η Ρουμανία διαθέτει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η ανάκτηση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2019.

Αυτά τα κοιτάσματα, σε συνδυασμό με το σχιστολιθικό αέριο της χώρας, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τη Ρουμανία να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών ή ακόμα και να καταστεί εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Ρουμανία καλύπτει το 80% των ενεργειακών της αναγκών από τις δικές της πηγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικών, άνθρακα και πυρηνικών ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία περιορίζονται στο 20%.