Στην Αθήνα βρέθηκε την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απριλίου, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ (Janez Potocnik), ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση.

Στις προοπτικές της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στο περιβαλλοντικό σκηνικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο κ. Ποτότσνικ στην ομιλία του στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης των πεδίων άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής και ξεκάθαρης και έγκαιρης αντιμετώπισης των συσσωρεμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, η περιβαλλοντική κρίση μπορεί να αναστραφεί και να αναδειχθεί σε ευκαιρία για ουσιαστική στροφή προς ένα πράσινο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο κ. Ποτότσνικ τόνισε ότι η αειφορία πρέπει να είναι κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική, άρα δεν υπάρχει το δίλημμα θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει και μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο. Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του που είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, η βιοποικιλότητα και η εφαρμογή από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Από την πλευρά της η Υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε τόσο τον Επίτροπο, όσο και το σώμα της Βουλής, ότι το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται τυπικά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά αποδεικνύει συνεχώς πως το περιβάλλον αποτελεί την αναπτυξιακή βάση και επένδυση για το μέλλον της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «απτή είναι η τεράστια πρόοδος που έχουμε σημειώσει για την εξάλειψη της αθλιότητας των διάσπαρτων χωματερών και την προώθηση ολοκληρωμένων και τεχνολογικά σύγχρονων λύσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πριν αυτά καταλήξουν σε χώρους ταφής. Παράλληλα, προωθούμε το δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών μας πόρων και υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής και επέκτασης σταθμών επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ελλάδα».

Επιπλέον, η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στη ψήφιση του νόμου για τη βιοποικιλότητα και την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών στην Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και το Μαραθώνα.

Στη συνέχεια η Υπουργός ΠΕΚΑ και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είχαν συνάντηση με εκπροσώπους 12 περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως στη θαλάσσια στρατηγική, στη βιοποικιλότητα, στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, στην προστασία των ειδών προς εξαφάνιση. Ο κ. Ποτότσνικ τόνισε ότι ο χρόνος αντίδρασης έχει περιοριστεί πολύ και θα πρέπει να περάσουμε από τον τρόπο σκέψης «δράττω εκ των υστέρων» στον τρόπο σκέψης «δράττω εκ των προτέρων».

Το απόγευμα ο Επίτροπος Περιβάλλοντος μετέβη στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων - Ψυτάλλειας όπου ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Θεμιστοκλής Λέκκας, ο Διευθυντής Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων, Ηλίας Θώδος και στελέχη της επιχείρησης του παρουσιάσουν το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης του νερού της Ψυτάλλειας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων.

Στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το μεσημέρι η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μίρμπίλη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης με τον κ. Ποτότσνικ επικεντρώθηκαν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο θέμα του κλεισίματος και της αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).