Τον πρώτο πυρήνα των «Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων» στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, θα αποτελέσουν οι δήμοι Έδεσσας, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας - Χορτιάτη από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πυρήνας αυτός δημιουργείται με την υποστήριξη του προγράμματος City_SEC/ Intelligent Energy Europe, στο οποίο συμμετέχει, ως εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. /Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρική Μακεδονίας, μαζί με οκτώ φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία).

Το έργο City_SEC έχει στόχο την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε δήμους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Σύμφωνο των δημάρχων» και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.100 δήμοι, εκ των οποίων 50 από την Ελλάδα, συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι εκπρόσωποι των πέντε παραπάνω ΟΤΑ από την Κεντρική Μακεδονία θα υπογράψουν την Πέμπτη, 14 Απριλίου, το «Έγγραφο στρατηγικής πολιτικής City_SEC» στο δημοτικό θέατρο του πρώην δημαρχείου Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας.

«Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των ΟΤΑ, η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, καθώς και μείωση των λειτουργικών εξόδων των δήμων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.