Τον πρώτο διαγωνισμό "ECOTROPHELIA" για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων τροφίμων προκηρύσσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τροφίμων ή ποτών) τα οποία θα παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή.

Ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξάγεται σε δύο επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει το διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών "ANUGA" στην Κολονία της Γερμανίας στις 8-11/10/2011. Τα έξοδα διαμονής και μετάβασης της νικητήριας ομάδας θα καλυφθούν από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, αποτελούμενες από 2 έως 10 άτομα, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Δίνεται δε, η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα, που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Θα βραβευθούν τα 3 καλύτερα προϊόντα στα οποία θα απονεμηθούν τα εξής χρηματικά βραβεία:

- Χρυσό βραβείο: 1.200 ευρώ και συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών "ANUGA". Τα έξοδα διαμονής και μετάβασης της νικητήριας ομάδας καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

- Αργυρό βραβείο: 800 ευρώ.

- Χάλκινο βραβείο: 500 ευρώ.

Για να λάβει μέρος μια ομάδα στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχει στείλει την αίτηση συμμετοχής, ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου 2011. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλει τον πλήρη Τεχνικό Φάκελο γραμμένο στα Αγγλικά έως στις 31 Αυγούστου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστοχώρο του ΣΕΒΤ (www.sevt.gr).