Λύση στο πρόβλημα της ένδοιας χρηματοδότησης νέων φ/β, που συχνά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, προσφέρει η ενοικίαση, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα, το 70% των νέων εγκαταστάσεων γίνεται στις ΗΠΑ υλοποιείται με τη μέθοδο της ενοικίασης.

Μόνο κατά το 2013, στη χώρα σημειώθηκε αύξηση 38% των νέων εγκαταστάσεων φ/β στέγης, με την αγορά να σημειώνει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης, παρά την απουσία προγραμμάτων επιδότησης και χρηματοδότησης.

Με βάση τα προσφερόμενα πακέτα, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης στις ΗΠΑ προχωρά στην ενοικίαση φ/β για μια περίοδο 10-20 ετών (ανάλογα με το συμβόλαιο) αντί συγκεκριμένου ενοικίου. Ωστόσο, η πρακτική αυτή, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κυρίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, έχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα, που μόλις τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν οι ιδιοκτήτες.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν μπορούν να πωλήσουν το ακίνητό τους με την ίδια ευκολία, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της ενοικίασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων από τον επόμενο ιδιοκτήτη. Τα συμβόλαια δεσμεύουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με την ενοικίαση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, με αποτέλεσμα συχνά να υποχρεώνεται να μειώσει τη ζητούμενη τιμή πώλησης, προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να αναλάβει και αυτός με τη σειρά του την υποχρέωση ενοικίασης του φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι η μεταβίβαση των συμβολαίων ενοικίασης περιπλέκει αρκετά την όλη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να διστάζουν να αναλάβουν και το συμβόλαιο ενοικίασης των φωτοβολταϊκών, παρότι, αποδεδειγμένα, το σπίτι που αγοράζουν απολαμβάνει χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εν ολίγοις, αντί για πλεονέκτημα και υπεραξία για το εκάστοτε ακίνητο, η ενοικίαση φωτοβολταϊκών συχνά αποδεικνύεται επιζήμια για τους ιδιοκτήτες. Στον αντίποδα, όσοι είναι ιδιοκτήτες (και όχι ενοικιαστές) των φωτοβολταϊκών απολαύουν σημαντικών υπεραξιών στο ακίνητό τους, η οποία, κατά κανόνα, είναι της τάξεως των 18.000 ευρώ στην τιμή της κατοικίας για μια μέση εγκατάσταση (η υπεραξία αυτή αφορά κατοικίες στην Καλιφόρνια).

Πάντως, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η ενοικίαση φωτοβολταϊκών δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, αλλά πρόσθετο επιχείρημα υπέρ της εξασφάλισης αγοραστών. Εκτιμούν δε ότι η σταδιακή επέκταση της πρακτικής αυτής των ενοικιάσεων φωτοβολταϊκών και η αντίστοιχη ενημέρωση των καταναλωτών θα εξομαλύνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, η οποία καθιστά τα σχετικά συστήματα αντικίνητρο για την απόκτηση του ακινήτου.