Παρά τις συγκρούσεις στις κύριες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές, είναι σχεδόν απίθανο να σημειωθεί αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η Υπηρεσία εκτιμά ότι οι τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τη Βόρεια Αμερική διατηρούν σε καλά επίπεδα τις προμήθειες πετρελαίου στις αγορές, αν και η κατάσταση σε διάφορες βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες «παραμένει σε κίνδυνο περισσότερο από ποτέ».

Η παραγωγή από της χώρες του OPE αυξήθηκε σε υψηλό πενταμήνου τον Ιούλιο, καθώς οι αυξήσεις στην παραγωγή από Σαουδική Αραβία και Λιβύη αντιστάθμισαν τις μειώσεις στο Ιράκ, το Ιράν και τη Νιγηρία.

«Παρά την ένοπλη σύγκρουση στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ουκρανία, οι προμήθειες στην αγορά πετρελαίου φαίνεται σήμερα να είναι καλύτερες του αναμενόμενου, ενώ έχει αναφερθεί ακόμα και κορεσμός στην λεκάνη του Ατλαντικού», ανέφερε στην μηνιαία έκθεσή της η Υπηρεσία.

«Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα δεν παρέχουν στήριξη στις αγορές πετρελαίου. Η επικρατούσα άποψη στον τομέα φαίνεται να είναι πως καμία κύρωση δεν θα έχει απτές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις προμήθειες. Ακόμα και μεσοπρόθεσμα, η επίπτωση φαίνεται αμφισβητήσιμη», σημειώνει η ΙΕΑ.