Περισσότερο από τέσσερις φορές αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το 7μηνο του 2014 έναντι του 2013, ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών που διαμορφώνονται στις γειτονικές χώρες, ακόμη και στην παραδοσιακά ακριβότερη Ιταλία. Το δε μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενης ενέργειας υποκαθιστά εγχώρια λιγνιτική παραγωγή, το ποσοστό της οποία συνεχίζει να μειώνεται.

Την εικόνα περιγράφουν τα στοιχεία 7μήνου του Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), σύμφωνα με τα οποία οι καθαρές εισαγωγές το παραπάνω διάστημα ανήλθαν σε 4.262,2 γιγαβατώρες έναντι μόνο 967,7 γιγαβατωρών το αντίστοιχο επτάμηνο του 2013.

Από τα στοιχεία του διαχειριστή, προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές από το ελληνικό σύστημα προς τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία Τουρκία, Ιταλία) είναι πλέον ευκαιριακές και αντιπροσωπεύουν ελάχιστες ποσότητες. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι με την επανέναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με την Ιταλία (το υποβρύχιο καλώδιο είχε τεθεί εκτός λειτουργίας πάνω από έξi μήνες για τεχνικούς λόγους) γίνονται μόνο εισαγωγές, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα από το ισοζύγιο της διασύνδεσης αυτής προέκυπταν εξαγωγές.

Έτσι με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε άλλες χώρες καλύφθηκε το 14,7% της ζήτησης κατά το διάστημα αυτό, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 20,3% τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στην εγχώρια παραγωγή «κατρακύλησε» στο 50% τον Ιούλιο, έναντι 56% τον Ιανουάριο.

Συνολικά από την αρχή του χρόνου καταγράφεται κλιμακούμενη μείωση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων, καθώς εισαγωγές πραγματοποιούνται όχι μόνο τις ώρες που μπορεί να διαμορφώνονται υψηλές τιμές στο ελληνικό σύστημα, αλλά και τις νυκτερινές ώρες, όταν η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί από τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, το πραγματικό αυτό γεγονός από μόνο του δείχνει ότι οι τιμές ηλεκτρικού στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμορφώνονται στο σύστημα (Οριακή Τιμή Συστήματος-ΟΤΣ) πρωτίστως από τη ΔΕΗ, είναι υψηλότερες από αυτές των άλλων γειτονικών χωρών, και άρα οι εισαγωγές διαμορφώνουν ικανοποιητικά εμπορικά περιθώρια. Από την άλλη ωστόσο παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα οι ΟΤΣ κατά τις νυκτερινές ώρες, διαμορφώνονται στα επίπεδα των 50 plus ευρώ, οι 1.000 κιλοβατώρες, όταν είναι γνωστό ότι τις ώρες αυτές η ζήτηση καλύπτεται στο μέγιστο ποσοστό από τις (φθηνές) λιγνιτικές μονάδες.