Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζεται ευάλωτη έναντι της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Μόσχα, καθώς η Ρωσία αποτελεί επί του παρόντος τον βασικό προμηθευτή σε φυσικό αέριο.

Σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι την παράμετρο αυτή η Μόσχα τη λαμβάνει υπόψη, ειδικά όταν όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ε.Ε. -η υλοποίηση του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, για παράδειγμα, για τη μεταφορά στην Ευρώπη ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας- αναμένεται να επιφέρει αποτελέσματα για τη σταδιακή απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από τη Ρωσία έπειτα από τουλάχιστον μια πενταετία.

Η επιβολή, εν τω μεταξύ, κυρώσεων από την πλευρά της Μόσχας επί των ελληνικών προϊόντων επιδεινώνει το ήδη βεβαρημένο πολιτικό και οικονομικό κλίμα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «από την αρχή δηλώσαμε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός στους Έλληνες παραγωγούς που δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση, δεν μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ότι θα φτάσουμε σ' αυτό το σημείο».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, δεν επιτρέπεται κανείς να δηλώσει αιφνιδιασμένος καθότι στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, n Μόσχα δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαντήσει. Βεβαίως, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι προς το συμφέρον όλων, και της ρωσικής οικονομίας, αλλά και των χωρών μελών της Ε.Ε., η αποκλιμάκωση της τεταμένης αυτής κατάστασης, στην πράξη όμως οι κινήσεις διαψεύδουν την προσδοκία αυτή.