Επιμέλεια: Βίκυ Καλοφωτιά 

Λέγεται ότι για κάθε λύση υπάρχει το λεγόμενο “ταιριαστό πρόβλημα”, κάτι που ισχύει σαφέστατα και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”.

Συγκεκριμένα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θεωρούνται από πολλούς ως “θεριζοαλωνιστικές μηχανές ψαριών” και αντιμετωπίζονται ως κάτι που διαταράσσει την ισορροπία του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας στη φύση.

Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατά περίπτωση και ως η οικονομική καταστροφή του μικροαστού, της γερμανικής οικονομίας και της συνολικής εικόνας που παρουσιάζουν οι πόλεις. Οι εγκαταστάσεις του βιοαερίου καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλούν κίνηση και εκπέμπουν άσχημες μυρωδιές.

Τέλος, η αιολική ενέργεια με τη χρήση ανεμομύλων απαιτεί μεγάλο κόστος, προκαλεί θόρυβο και ευθύνεται για τη δημιουργία μιας άσχημης εικόνας στο περιβάλλον, κάτι που θα μπορούσε να περιοριστεί με την τοποθέτηση λιγότερων ανεμομύλων κατά μήκος των αγροτικών περιοχών της χώρας.