Επιστήμονες αυστραλιανής ερευνητικής ομάδας απέδειξαν για πρώτη φορά σχέση ανάμεσα στις κλιματικές αλλαγές και τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, πράγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους σημειώνονται ισχυροί σεισμοί.

Μια αυστραλιανή επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και ένας γάλλος και ένας γερμανός επιστήμονας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαπίστωσε ότι η ενίσχυση των μουσώνων στην Ινδία επιτάχυνε κατά 20% τις κινήσεις της ινδικής πλάκας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με τον Τζιανπιέρο Ιαφαλντάνο, επικεφαλής της ομάδας, εάν οι επιστήμονες εγνώριζαν από παλιά ότι οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών επηρεάζουν το κλίμα, αφού προκαλούν τη δημιουργία νέων ορέων ή υποθαλάσσιων τάφρων, η μελέτη αυτή δείχνει για πρώτη φορά ότι το αντίστροφο ισχύει επίσης.

"Η διάνοιξη ή το σφράγισμα ωκεάνιων κοιλοτήτων, ή η εμφάνιση ψηλών βουνών, όπως οι Ανδεις και τα Ιμαλάια, συνιστούν γεωλογικές διαδικασίες που επηρεάζουν το κλίμα", εξήγησε ο επιστήμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Από την πλευρά μας δείχνουμε για πρώτη φορά ότι ισχύει και το αντίστροφο, ότι η εξέλιξη του κλίματος μπορεί να επηρεάσει, αντιστοίχως, την κίνηση των τεκτονικών πλακών".

Ωστόσο, δεν μπορούμε να συναγάγουμε ότι η υπερθέρμανση θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, όπως ο πρόσφατος σεισμός της Ιαπωνίας, καθώς πρόκειται για εξελίξεις που σημειώνονται σε βάθος εκατομμυρίων ετών.

Ο Τζιανπιέρο Ιαφαλντάνο συνεργάσθηκε με τον Λοράν Ισόν, του Πανεπιστημίου της Ρεν και με τον Χανς-Πέτερ Μπούνγκε, του Πανεπιστημίου LMU του Μονάχου. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters.

Η ομάδα θα επεκτείνει πλέον τις έρευνές της πέραν της περιοχής της Ινδίας για να αποδείξει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

"Για παράδειγμα, μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να υπάρχει επιρροή του κλίματος στις τεκτονικές κινήσεις στις Ανδεις ή στα Βραχώδη Όρη", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας.