Το έβδομο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είχε η Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ενέργειας.

Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 2009 το 6,1 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας έναντι 9 % που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 και ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του γνωστού προγράμματος 20 - 20 - 20 είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 20%.

Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα είχαν το Λουξεμβούργο, με 2,8 %, η Μ.Βρετανία (3 %), η Κύπρος (3,5 %), το Βέλγιο (3,8 %), η Ολλανδία (3,9 %), η Ιρλανδία (4,3 %) και η Τσεχία (5,7 %). Στον αντίποδα, υπάρχουν χώρες που πλησιάζουν ή έχουν ήδη υπερκαλύψει το στόχο του 20 %, δέκα χρόνια πριν από την προθεσμία επίτευξής του. Μεταξύ αυτών η Πορτογαλία (19 %), η Φινλανδία (23,2 %), η Αυστρία (27,3 %), η Σουηδία (34,4 %), η Λετονία (36,2 %) η Νορβηγία (42,4 %).

Η χώρα μας εμφανίζει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης από το πετρέλαιο, (55 %, ποσοστό που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο). Η «πίτα» των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας περιλαμβάνει επίσης φυσικό αέριο (ποσοστό 9,7 %) και στερεά καύσιμα (κυρίως λιγνίτης, 27,5 %).

Σημειώνεται ότι ο δεσμευτικός στόχος για τη χώρα μας ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, όπως τέθηκε από την ΕΕ, ήταν 18 % αλλά με απόφαση της κυβέρνησης ο πήχυς τέθηκε ψηλότερα, στο 20 %. Ο «οδικός χάρτης» για την επίτευξη του στόχου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 22,2 δις. ευρώ στον ενεργειακό τομέα, στη δεκαετία 2010 - 2020. Από αυτά 2,1 δις. ευρώ προϋπολογίζονται για νέες λιγνιτικές μονάδες μειωμένων εκπομπών, 3,3 δις. για μονάδες φυσικού αερίου ενώ η μερίδα του λέοντος εκτιμάται ότι θα αφορά επενδύσεις σε ΑΠΕ: 16,5 δις. για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (7 δις. για αιολικά, 5,5 δις. για φωτοβολταϊκά, 1,6 δις. για αντλιοταμίευση, 1,1 δις. για ηλιακή ψύξη / θέρμανση, 0.5 δις. για βιομάζα) και 5 δις. για επέκταση / ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της φετινής Εβδομάδας Ενέργειας η ΕΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη χρησιμότητα των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι επιτρέπουν στους καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι καταναλώνουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διαφοροποίηση των τιμολογίων ρεύματος στη διάρκεια του 24ώρου.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, η επιχείρηση προωθεί την εγκατάσταση 60.000 "έξυπνων μετρητών" στους μεγάλους πελάτες Χαμηλής Τάσης με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλων 160.000 έξυπνων μετρητών σε οικιακούς πελάτες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.