Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος παγκόσμιος οικονομικός «κολοσσός», που ακούει στο όνομα Κίνα, έχει ανάγκη από «τροφή» και δη ενεργειακή για να καλύψει της ανάγκες του.

Όπως προκύπτει από μελέτη της αμερικανικής Energy Information Administration, η κινεζική ζήτηση για φυσικό αέριο θα υπετριπλασιαστεί στα επόμενα 25 χρόνια.

Αυτό «μεταφράζεται «σε ζήτηση το 2040 στα 17,5 τρισ. κυβικά πόδια, από τα 5,2 τρισ. που ήταν το 2012. Πρόκειται αναμφίβολα για αριθμούς που προκαλούν ίλιγγο και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για το πώς τελικά η Κϊνα θα κατορθώσει να καλύψει αυτή την ζήτηση. Σύμφωνα με την μελέτη αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και ο δεύτερος με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Κίνα αν και διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο, εντούτοις έως και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να τα εκμεταλλευτεί, εξαιτίας κυρίως της απουσίας υποδομών και κατάλληλων αγωγών. Την απαραίτητη τεχνογνωσία διαθέτουν ξένες επιχειρήσεις και για αυτό τον λόγο η κινεζική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσπίσει μια σειρά από μέτρα-κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα, που ειδικεύονται στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.