Στα 4 δισ. δολάρια ανέρχονται τα ετήσια έσοδα του ιρακινού Κουρδιστάν από τις εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της επιτροπής φυσικών πόρων, Ντιλσάντ Σαμπάν.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 8 δισ. δολάρια, άρα το πετρέλαιο καλύπτει προς το παρόν το μισό τους κόστος. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ημιαυτόνομης περιοχής είναι να αυξήσει την παραγωγή της στα 500.000 βαρέλια ανά ημέρα, ενώ οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχει περιοριστεί η παραγωγή λόγω της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από κάθε βαρέλι που εξάγεται από το Κουρδιστάν μέσω Τουρκίας, τα 60-70 δολάρια καταλήγουν στην τοπική κυβέρνηση. Το όλο θέμα έχει σημασία για το Ερμπίλ, καθώς εάν είναι σε θέση να πληρώνει με ίδια μέσα τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τότε θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία, που είναι διακαής πόθος των Κούρδων και σίγουρα περνάει μέσα από το πετρέλαιο και τις εξαγωγές του.