Στα 60.000.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα μπορέσει να διαχειριστεί η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την υλοποίηση έργων διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, σχετική με τη δυνατότητα χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων για τη διαχείριση απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ, η Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τον βουλευτή ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2007-2013", εκχώρησε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τις αρμοδιότητες διαχείρισης, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης, ύψους 60.000.000 ευρώ, για την υλοποίηση έργων διαχείρισης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξέδωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων, προκειμένου να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος το έργο "Κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Νομού Αχαϊας".

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ανέφερε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρέπεμψε το δήμαρχο Πατρέων στα χρήματα του ΕΣΠΑ για την εύρεση κονδυλίων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδιασμού που έχει δημοτική αρχή για τα απορρίμματα.

Ο βουλευτής εκτιμά ότι η κ. Μπιρμπίλη δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαθέσει κονδύλια από το "Πράσινο Ταμείο" ή άλλο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Νικολόπουλος έχει επίσης επισημάνει ότι ο Δήμος έχει εκπονήσει σχεδιασμό για τις παρεμβάσεις στον Ξερόλακκα σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση του όγκου των απορριμμάτων και την άρση των κινδύνων, για τη λειτουργία πιλοτικής μονάδας μηχανικής επεξεργασίας και κομποστοποίησης ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή (κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ), την προμήθεια σταθμού μεταφόρτωσης (κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ), την ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου ώστε να καλύπτεται σε όλο του το εύρος η Καλλικρατικός Δήμος Πατρέων (κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ), καθώς και για την ανακύκλωση.

Ο βουλευτής πάντως είχε υπογραμμίσει ότι η υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση της Πάτρας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, για τη διασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και ειδικότερα για την έκταση της Ρομάντζας έχει συμφωνηθεί, όπως σημειώνει, να υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου με το Δήμο Πατρέων, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας.