Διακρατική συμφωνία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα υπογράψουν προσεχώς Κίνα και Ρουμανία, σύμφωνα με το Romania Insider.

Η συμφωνία συζητείται, καθώς πλησιάζει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα στην Κίνα με σκοπό να ενθαρρύνει περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων για την κινεζική συμμετοχή στην κατασκευή των επιπλέον αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Τσερναβόντα της Ρουμανίας. Και οι δύο μονάδες που λειτουργούν στο χώρο είναι καναδικής κατασκευής  αντιδραστήρες Candu 6 βαρέος ύδατος, και η ρουμανική κυβέρνηση αναζητά εταίρους  για την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων. Κατά το τελευταίο έτος, η εταιρεία «Γενική πυρηνικής ενέργειας» της Κίνας  (CGN ) έχει υπογράψει συμφωνίες με την Nuclearlectrica της Ρουμανίας για την παροχή μη πυρηνικού εξοπλισμού και ενδεχομένως να λάβει την  πλειοψηφία των μετοχών κυριότητας του έργου, σύμφωνα με το World Nuclear Association. 

Τον Ιούλιο, θυγατρική της Κινεζικής CGN υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Candu ώστε η κινεζική εταιρεία να κατασκευάσει δύο επιπλέον αντιδραστήρες Candu 6 στο εργοστάσιο Τσερναβόντα.