Μια σειρά από σχετικές έρευνες αναφορικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Balkans.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση ήρθε στις 12 Αυγούστου, όταν η Επιτροπή απηύθυνε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς την κρατική Bulgaria Energy Holding (BEH) σχετικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι η πλειονότητα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκε από την BEH με τους εμπόρους που αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύει η κρατική εταιρεία μπορούν να την μεταπωλήσουν μόνο εντός της Βουλγαρίας ή, εναλλακτικά, μπορεί μόνο να εξαχθεί. Οι εδαφικοί περιορισμοί συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της BEH στην αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας και είναι μια παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού βάσει του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή.

Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι η Βουλγαρία υιοθέτησε γενικά αργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς η οποία απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Η Ρουμανία πιέζεται επίσης για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Στις 10 Ιουλίου, η Επιτροπή ζήτησε από τη Ρουμανία την άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, η οποία, είπε, παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε στο Interfax ότι είχε έρθει σε επαφή με τις ρουμανικές αρχές για να συζητήσουν την υπόθεση, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό ότι η υπόθεση αφορά τον νόμο 123/2012 της Ρουμανίας περί Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου Νόμου, η οποία υποχρεώνει τους παραγωγούς φυσικού αερίου να δίνουν προτεραιότητα στην εγχώρια κατανάλωση.