Από κοινού με ένα κρατικό fund από το Ομάν, η Shell θα επενδύσει περί τα 53 εκατ. δολ. σε μια μικρή εταιρεία ηλιακής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιεί την ανανεώσιμη ενέργεια για να αυξήσει την παραγωγή αργού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η καλιφορνέζικη Glasspoint, χρησιμοποιεί μια σειρά από κυρτωμένα κάτοπτρα σε θερμοκήπια για την μετατροπή του νερού σε ατμό, ο οποίος εν συνεχεία διοχετεύεται σε πετρελαϊκά πεδία για τη θέρμανση κοιτασμάτων βαρέως αργού, ώστε να βγουν πιο εύκολα στην επιφάνεια.

Η εταιρεία και οι χρηματοδότες της υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τεχνολογία παρέχει μεγάλες δυνατότητες σε πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ειδικά της Μέσης Ανατολής. Ακόμη και πλούσιες σε κοιτάσματα χώρες όπως το Ομάν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, είναι αναγκασμένες να αναπτύξουν πετρελαιοπηγές με βαρύ αργό, οι οποίες παρουσιάζουν πολλές προκλήσεις και έχουν επίσης πολλές απαιτήσεις όσον αφορά το φυσικό αέριο που καίγεται για να παράγει ατμό.

Για την παραγωγή πετρελαίου του Ομάν το 2013 απαιτήθηκαν πάνω από το 23% του αερίου που καταναλώνεται στη χώρα, σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό.

Η Glasspoint λειτουργεί μια μικρή μονάδα επίδειξης στη χώρα από τα τέλη του 2012, και τώρα ελπίζει να κερδίσει εκεί μια σύμβαση για ένα πολύ μεγαλύτερο έργο σε εμπορική κλίμακα.

Ο συνήθης τρόπος για να θερμανθεί το νερό που χρησιμοποιείται για την έγχυση ατμού με στόχο την βελτιωμένη ανάκτηση πετρελαίου είναι η χρήση λεβήτων φυσικού αερίου, αλλά πολλές χώρες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να κρατήσουν το φυσικό τους αέριο για οικιακή και βιομηχανική χρήση, συμπεριλαμβανομένων των πετροχημικών προϊόντων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Geert van de Wouw, ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας κοινοπραξιών της Shell που επενδύει σε νέες τεχνολογίες ενέργειας, δήλωσε ότι η χρήση της ηλιακής ενέργειας θα βοηθήσει το Ομάν να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ενέργεια με την αντικατάσταση του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι το Σουλτανάτο θα προχωρήσει με το μεγαλύτερο έργο, στο οποίο η Shell θα είναι επίσης εταίρος.

Η Glasspoint είναι μία από τις δύο κορυφαίες εταιρείες ηλιακής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου, μαζί με την αμερικανική BrightSource, η οποία έχει μια μονάδα επίδειξης στην Coalinga στην Καλιφόρνια μαζί με την Chevron.

Η εν λόγω τεχνολογία έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε συνθήκες ερήμου, λόγω της ανάγκης να μένουν οι καθρέφτες καθαροί, το οποίο Glasspoint έχει αντιμετωπίσει προστατεύοντάς τους τα συμβατικά θερμοκήπια σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Pavel Molchanov, αναλυτής στην Raymond James, στόχος των εταιρειών αυτών είναι η νέα αυτή τεχνολογία να είναι οικονομικά ανταγωνιστική στο φυσικό αέριο στα 5 ως 7 δολ. ανά ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. «Σε αυτό το επίπεδο, η τεχνολογία αυτή θα ήταν κοντά στο να είναι οικονομικά ανταγωνιστική, ακόμη και στην Αμερική», τονίζει. Η ΕΙΑ των ΗΠΑ αναμένει ότι φέτος η τιμή του αερίου θα κυμανθεί στα 4,46 δολ. ανά ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.