Στη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεών του για τη ζήτηση αργού στην τελευταία τριετία προέβη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC).

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε σήμερα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο που παράγει θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι περίμενε το επόμενο έτος, εν μέσω άφθονης προσφοράς και ενώ η ζήτηση επιβραδύνει, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές χαμηλότερα.

Στη μηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια αγορά, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών αναφέρει ότι έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το 2015 και κατά το ίδιο μέγεθος για αυτό το έτος. Ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες των αγορών για αργό του OPEC θα είναι μειωμένες κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, όπως αναφέρει ο Οργανισμός.

Η ανακοίνωση του OPEC έρχεται καθώς το συμβόλαιο για το αργό τύπου Brent -το πιο ευρέως διαπραγματευόμενο διεθνές benchmark-υποχώρησε την Τρίτη κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε 16 μήνες.

Ο Οργανισμός απέδωσε την αδύναμη όρεξη για το πετρέλαιο του στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από άλλους παραγωγούς αλλά και σ την αδύναμη ζήτηση από τα βιομηχανοποιημένα κράτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες γνωρίζουν έκρηξη στα μη συμβατικά πεδία, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή κατά 780.000 βαρέλια την ημέρα το 2015, αναφέρει ο OPEC.

Ο OPEC υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά 20.000 βαρέλια την ημέρα για το επόμενο έτος. Αν και η αναθεώρηση είναι μικρή σε σύγκριση με την εκτίμηση του Οργανισμού για αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι αντανακλά την βραδύτερη ανάπτυξη της κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα κράτη.

Παρά την πιο αδύναμη ζήτηση για το αργό, ο OPEC ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 231.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο καθώς επαναλειτούργησαν τα λιμάνια και πετρελαϊκά πεδία στη Λιβύη.