Φοιτητές σχολών μηχανικής, γεωλογίας, υδρογεωλογίας, από εννέα χώρες, καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλη του επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΑΘ Α.Ε. ανταλλάσσουν απόψεις για τη σχέση μεταξύ νερού και κλιματικών αλλαγών σε πενθήμερο διεθνές σεμινάριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

 Στο σεμινάριο, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Κλιματική Αλλαγή και επιπτώσεις στην υδροδότηση πόλεων" CC-WaterS, παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τη διασφάλιση των υδάτινων πόρων, αλλά και το νερό ως κοινωνικό και οικονομικό αγαθό.

«Το ενδιαφέρον των φοιτητών, που συγκροτούν ένα πολυεθνικό μωσαϊκό είναι πολύ μεγάλο και γινόμαστε αποδέκτες πραγματικά εύστοχων ερωτήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Ζαμπέτογλου, ένα από τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΑΘ που έχει αναλάβει το ρόλο του εκπαιδευτή των φοιτητών.

Ο κ. Ζαμπέτογλου, Χημικός-MSc Περιβαλλοντικής Χημείας από το Γραφείο Ερευνητικών Προγραμμάτων της Ε.Υ.Α.Θ. διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις της Ε.Υ.Α.Θ. έχουν εμπειρικό χαρακτήρα και αφορούν τις μετρήσεις για την ποιότητα του πόσιμου νερού της Θεσσαλονίκης, την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων από βιολογικούς καθαρισμούς, τη νομοθεσία που διέπει το πόσιμο νερό και την εφαρμογή της στην πράξη από την ΕΥΑΘ, αλλά και το προφίλ της εταιρίας.

Εισηγήσεις με θέματα την υδροδότηση ως μέρος του κύκλου του νερού, τις ανθρώπινες επεμβάσεις και την επίδρασή τους στην τροφοδότηση με νερό, καθώς και την αποτίμηση κινδύνων και τη διαχείριση συστημάτων υδροδότησης παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής του προγράμματος CC-WaterS στην Ελλάδα, καθηγητή Μάριο Βαφειάδη και τους συμμετέχοντες καθηγητές.

 Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ στις πηγές της Αραβησσού και στο φράγμα του Αλιάκμονα.

Ο γενικότερος σκοπός του σεμιναρίου και του προγράμματος είναι να συγκροτηθούν δίκτυα συνεργασίας και να έρθουν σε επαφή επιστήμονες παραπλήσιων ειδικοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Ζαμπέτογλου.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την ΕΥΑΘ και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών - Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

 Στο πρόγραμμα CC-WaterS, σκοπός του οποίου είναι η παρακολούθηση της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στην ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού συμμετέχουν 18 φορείς από εννέα χώρες με συντονιστή την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Βιέννης.