Η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τη Βουλγαρία να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό της τομέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα πρόκειται να παρέχει υποστήριξη στη βουλγαρική κυβέρνηση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξομάλυνση των συνθηκών στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Αυτό προέκυψε μετά από συνάντηση που είχε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα με τον υπεύθυνο της Π.Τ. για την Βουλγαρία, Άντονι Τόμσον και με τον υπεύθυνο για την Κεντρική Ευρώπη, Μάμτα Μούρθι.

Το πρόβλημα για την Βουλγαρία είναι ότι ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και αντιμετωπίζει έλλειμμα συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας παρατηρούνται τιμολογιακές στρεβλώσεις, κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης από την εταιρεία ηλεκτρισμού ΝΕΚ, αλλά και υπερπροσφορά παραγωγικής ισχύος.

Για τους λόγους αυτούς, η Κομισιόν έχει προτείνει την βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την διευκόλυνση των εξαγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και σειρά οικονομικών μέτρων για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσω της εισροής χρημάτων απευθείας από τα κρατικά ταμεία.