Ένα βήμα πριν την επίσημη πρώτη τους στην αγορά είναι τα εκτυπώσιμα φωτοβολταϊκά, που θα εκτυπώνονται και θα τοποθετούνται σε επιφάνειες, σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Melbourne και Monash και των οργανισμών VISOSC και CSIRO.

Σύμφωνα με το RenewEconomy, η Senior Research Scientist δρ. Fiona Scholes δήλωσε ότι η εν λόγω τεχνολογία -μια «ηλιακή μελάνι» που σχεδιάστηκε για να μετατρέπει το ηλιακός φως σε ηλεκτρική ενέργεια- είναι ένα βήμα πριν την κυκλοφορία της στο εμπόριο. Σύμφωνα με την ίδια, τα εκτυπώσιμα φ/β θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων (π.χ. smartphones, laptops, στέγες σπιτιών).

Σημειωτέον, η τεχνολογία αυτή έχει αναπτυχθεί από τους επιστήμονες από το 2007 και ήδη αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής Dyesol, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εμπορευματοποίησή της.

Επί της παρούσης, η CSIRO έχει αναλάβει με τη βοήθεια ενός κοινού εκτυπωτή, που έχει τροποποιηθεί για να δέχεται «ηλιακό μελάνι», να βελτιώσει την απόδοση των εν λόγω φ/β, τα οποία σε σχέση με τα συμβατικά πάνελ πυριτίου, είναι κατά 10% λιγότερο αποδοτικά. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, είναι κάτι το οποίο μελλοντικά θα διορθωθεί.