Έκκληση για παγκόσμια «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απηύθυνε ο ΟΗΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κυβερνήσεων, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, οικονομολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες και της οποίας προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, απευθύνει στην έκθεση αυτή έκκληση για ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάσχεσης της αποψίλωσης των δασών και της ένταξης της έρευνας για τις πιο "καθαρές" τεχνολογίες, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για μια μεγαλύτερη στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω αναδιαρθρώσεων και καταγράφονται δυσκολίες για την τήρηση του στόχου που είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, και κατά συνέπεια η μείωση των δαπανών για την υγεία.

Η επιτάχυνση της αστικοποίησης θα προκαλέσει δαπάνη 90 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις νέες υποδομές την προσεχή 15ετία.

"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το ποσό σύμφωνα με το παρόν μοντέλο, που παράγει μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ή να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο", εξήγησε ο Καλντερόν.

"Το πως αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου, θα είναι κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το κλίμα", επισημαίνει η έκθεση που προτείνει μια στροφή προς τις "συμπαγείς πόλεις" (compact cities) που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και επενδύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι πόλεις στεγάζουν το ήμισυ των 7,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη, παράγουν το 80% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της ενέργειας που έχει σχέση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο πολλές αστικές περιοχές επεκτείνονται εκτός ελέγχου, τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστούν μείζονα οικονομικό περιορισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή για την Κίνα καθώς επηρεάζει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της.

"Είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη", ανέφερε ο Καλντερόν.