Το τρίπτυχο διαχωρισμός των αποβλήτων στην πηγή, ανακύκλωση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων βοηθάει σημαντικά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό εισηγήθηκαν οι επιστήμονες που πήραν μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) με τίτλο "Διαχείριση Στερών Αποβλήτων και Κλιματική Αλλαγή".

Όπως τόνισε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος Χρήστος Ζερεφός, "η κλιματική αλλαγή είναι φυσιολογική και υπήρχε πάντα, αλλά τα τελευταία 40 με 50 χρόνια βιώνουμε μια ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή." Συμπλήρωσε ότι επειδή η οικονομία και η ανάπτυξη βασίζονται στον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, επόμενη είναι και η αύξηση των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου και τα συνεπακόλουθα ζητήματα που βιώνουμε, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, η συρρίκνωση των λιμνών και άλλα.

κομποστοποίηση που γίνεται από την επεξεργασία των τροφικών αποβλήτων συμβάλει στη δέσμευση του άνθρακα", επισήμανε ο Ιταλός Ένζο Φαβόινο, επικεφαλής του τμήματος βιολογικής αντιμετώπισης αποβλήτων της Διεθνής Εταιρείας Στερεών Αποβλήτων (ISWA). Η τεράστια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ενδεικτικά στη Μεγάλη Βρετανία από το 1978 ως το 2003 δεσμεύτηκαν στο έδαφος 13 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η επιστροφή τους στη γη με τη μορφή φυτικού λιπάσματος (κομποστοποίηση) συμβάλει στη βελτίωση των εδαφών, την καλύτερη άρδευση και ενδυνάμωση των καλλιεργειών, αποφεύγοντας τα επιβλαβή χημικά λιπάσματα. Ο κ Φαβόινο συμπλήρωσε ότι "αν εκμεταλλευόμαστε τα τροφικά απόβλητα είναι σαν να αφαιρούμε το ένα τέταρτο(1/4) των φορτηγών αυτοκινήτων από τους δρόμους και μαζί τις εκπομπές αερίων που τα ακολουθούν". Μιλώντας ο κ. Φαβόινο για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην Ιταλία είπε πως έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια τη διαχείριση του 100% των στερεών αποβλήτων. "Σε πολλές πόλεις έχει εφαρμοστεί το 'πόρτα-πόρτα' δηλαδή ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στις γειτονιές και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά." Πριν από 10 χρόνια το 80% των απορριμμάτων της Ιταλίας κατέληγε σε χωματερές, ενώ τώρα το ποσοστό έχει μειωθεί στο 42%.

Η Μπετίνα Καμούκ από τη Δανία, επικεφαλής της ISWA για την ανάκτηση ενέργειας περιέγραψε το σκανδιναβικό μοντέλο. Σχηματικά, από την επεξεργασία ενός τόνου αποβλήτων παράγονται 2 Mwh θερμότητας και 2/3 Mwh ηλεκτρικής ενέργειας. Με την μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια εξοικονομούνται 35 εκατομμύρια τόνοι ορυκτών καυσίμων. Επίσης αποφεύγονται τα επιβλαβή αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα και του μεθανίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις χωματερές. Η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε στη Δανία, όπως και στη Γερμανία, στη Σουηδία και την Ολλανδία δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου χωματερές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορεί να γίνει η επεξεργασία 5,8 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων, που ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ αν φτιάξουμε επιπλέον εγκαταστάσεις νέας τεχνολογίας, το αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι σαν να αφαιρέσαμε από τους δρόμους άλλα 19 εκατομμύρια αυτοκίνητα."

Ο Νίκος Γκάργκουλας από την ΕΠΕΜ ΑΕ (Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών) ανέπτυξε τις επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του φαινόμενου του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Ήδη από τον Οκτώβρη του 2010 έχει ξεκινήσει ένα έργο υλοποίησης προς αυτή την κατεύθυνση στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία-Θράκη και στα Χανιά και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2012. Στόχος είναι η ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων που θα επιτρέπουν στους Φορείς Διαχείρισης να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.