“Μετάλλιο” στην ρύπανση της ατμόσφαιρας καθώς και για 200 πρόωρους θανάτους παίρνει σύμφωνα με ακτιβιστές το ορυχείο χαλκού που επιλέχθηκε για να κατασκευάσει τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόκειται να διεξαχθούν το 2012 στο Λονδίνο.

Ο αγγλο - αυστραλιανός γίγαντας εξόρυξης, ονομάζεται Rio Tinto,έκανε κύκλο εργασιών το περασμένο έτος 14,3 δισ. δολάρια ( 8,7 δις ευρώ) και θα παράσχει τα μεταλλεύματα για τα μετάλλια από το ορυχείο χαλκού της Γιούτα στο Σαλτ Λέικ Σίτι.

Ακτιβιστές, που συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, κατηγόρησαν την εταιρεία για την ρύπανση της ατμόσφαιρας από τοξικά υλικά που οδηγούν σε πρόωρους θανάτους και προκαλούν προβλήματα στα παιδιά και στα έμβρυα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφθηκε με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η Rio Tinto θα παρέχει μεταλλεύματα για την κατασκευή 4.700 χρυσών, αργυρών και χάλκινων μεταλλίων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το περιοδικό Forbes έχει κατατάξει το Σαλτ Λέικ Σίτι στην 9η θέση των πλέον τοξικών περιοχών των ΗΠΑ. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τόσο μεγάλη που διαταράσσεται ακόμη και η υγεία του εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καταγγελίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Rio Tinto αναγκάστηκε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα εργοστάσιά της στην Ινδονησία και την Παπούα στη Νέα Γουινέα. Λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών το 2008, η Νορβηγία δεν έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση κρατικών κεφαλαίων στην εταιρεία.