Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική εταιρεία Socar, καθώς πλέον φαίνεται ότι έχει βρεθεί η «χρυσή συμβιβαστική λύση», ώστε να καλυφθούν και οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες την τελική πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η πολύπαθη ιδιωτικοποίηση. 

Μόλις η ΡΑΕ αποφασίσει, ο φάκελος θα περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβει να κλείσει τον φάκελο για να καταβάλει η Socar το τίμημα των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 188 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 212 εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι η Socar, μία εταιρεία που δεν προέρχεται από χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), θα αντιμετωπίσει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται παραβίαση της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας. Είναι δε σαφές ότι οι ανησυχίες της Κομισιόν σχετίζονται και με το μελλοντικό – πλην μακρινό – ενδεχόμενο να βρεθεί στη θέση της Socar μία άλλη εταιρεία εκτός ΕΕ και συγκεκριμένα η Gazprom. 

Η εξειδίκευση των πιθανών παραβιάσεων, η οποία πέρασαν με σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, είναι η ακόλουθη. Η αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα γίνεται κατ’ αρχήν σε περίπτωση που μία απόφαση η ενέργειά της Socar (π.χ. τη μη χορήγηση πόρων για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων) απειλεί με οποιονδήποτε τρόπο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδος ή των ευρωπαίων εταίρων της. 

Επιπλέον, η αναστολή ψήφου θα επιβάλλεται αν ο μέτοχος δεν συμμορφώνεται με το εθνικό ή το κοινοτικό δίκαιο σε περιπτώσεις που αφορούν διακρατικές ή και διεθνείς συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδος. Πρόκειται για ζητήματα επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της ΡΑΕ, παροχής στοιχείων και αρμοδιοτήτων ελέγχου. 

Τέλος, εάν διαπιστωθεί ότι η Socar λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τον ΔΕΣΦΑ και επηρεάζουν την προμήθεια φυσικού αερίου είτε στην Ελλάδα είτε στην ΕΕ, θα ενεργοποιείται και πάλι η αναστολή του δικαιώματος ψήφου.