Τα φωτοβολταϊκά έχουν τα φόντα να φτάσουν τα 60 GW σε εγκατεστημένη ισχύ μέχρι το 2030, δημιουργώντας στην πορεία 50.000 θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας με 25,5 δισ. λίρες στην βρετανική οικονομία, τονίζεται σε νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Χαρακτηριστικό είναι ότι με τα κατάλληλα κυβερνητικά μέτρα, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να είναι φθηνότερα σε σχέση με την παραγωγή από το φυσικό αέριο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και φθηνότερα σε σχέση με την χονδρική τιμή του ρεύματος ήδη από φέτος. Παράλληλα, είναι σε θέση να εξοικονομήσουν 425 εκατ. λίρες από τα τιμολόγια ρεύματος ως το 2030, όπως αναφέρεται.

Η έκθεση αφορά ιδιαίτερα τον ρόλο των φωτοβολταϊκών πάρκων. Το CEBR προειδοποιεί ότι η άρση των κινήτρων για τα φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια απειλεί να προκαλέσει πλήγμα στον κλάδο και να στρέψει την βρετανική ενεργειακή πολιτική και πάλι προς τον άνθρακα και το αέριο.

Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς των φ/β στη Βρετανία αγγίζει τα 5 GW και ο κλάδος απασχολεί 16.000 εργαζόμενους σε 2000 διαφορετικές επιχειρήσεις, ενώ από το 2010 και μετά έχει περιορίσει την εξάρτησή του από τις επιδοτήσεις σε ποσοστό 65%. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η εγκατάσταση φ/β γίνεται σε ποσοστό 62% μέσω της χρήσης εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.

Αναφορικά με το κόστος της παραγωγής ενέργειας από φ/β, ανέρχεται σήμερα σε 112 λίρες ανά μεγαβατώρα, αλλά αναμένεται να μειωθεί στις 75 λίρες ως τα τέλη της δεκαετίας.