Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Νέες τριμερείς διαπραγματεύσεις για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) αναμένεται να διεξαχθούν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και ο απερχόμενος επίτροπος με αρμοδιότητα την ενέργεια, ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ.

Το γεγονός ότι πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και η εκκρεμότητα περί της ομαλούς τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να υφίσταται αναγκάζουν όλες τις πλευρές να αναζητήσουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό. 

Η τριμερής συνάντηση, την οποία επιβεβαίωσε η Κομισιόν, έρχεται ενώ προς το παρόν τηρείται – με μικρές εξαιρέσεις – η εκεχειρία στην Ουκρανία έπειτα από τη συμφωνία της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε σχέση με τη συνάντηση του Βερολίνου είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση δεν θα περιοριστεί μόνο στο θέμα της διέλευσης και παροχής φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερου project του κολοσσού Gazprom, σε μία απόπειρα να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Μετά από το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης τους εναντίον της Μόσχας, οι Βρυξέλλες πίεσαν τη Βουλγαρία ώστε να μην επιτρέψει το πέρασμα του South Stream από το έδαφός της. Ωστόσο, φαίνεται ότι στο θέμα του αγωγού υπάρχει νέα κινητικότητα, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι σύντομα θα ανακοινώσει, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τα σχέδια για το ουγγρικό τμήμα του αγωγού προς τον τερματικό σταθμό του Μπαουμγκάρντεν στην Αυστρία.

Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο σχεδιαστής θα επιλεγεί πολύ σύντομα και η φιλοδοξία είναι ότι η Ουγγαρία θα τροφοδοτηθεί με ρωσικό αέριο από τον South Stream μέσα στο 2017.