Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, έπειτα από την καταβολή χρεών 3,1 δισ. δολαρίων από το Κίεβο στην Gazprom έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, η συμφωνία που τελεί υπό έγκριση από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών προβλέπει την παράδοση από πλευράς Gazprom τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων μέτρων φυσικού αερίου τους επόμενους τρεις μήνες έναντι του ανάλογου τιμήματος.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Έτινγκερ, η τιμή που συζητήθηκε ήταν 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ όπως διευκρινίστηκε το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει στην ρωσική κρατική εταιρεία 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του Οκτωβρίου και ακόμη 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δίνει εγγυήσεις.

Η Ουκρανία έχει την επιλογή να αγοράσει ακόμη 5 δισ. κ.μ. μέχρι τον Μάρτιο του 2015 ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή ενδέχεται να είναι η βάση μιας λύσης για τον χειμώνα.

Ο Έτινγκερ σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ μεγάλες πιθανότητες» οι δύο πλευρές να δεχθούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μια νέα συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.