Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η Ουκρανία συμφώνησε να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της προς τη Ρωσία και συγκεκριμένα το ποσό των 3,1 δις. δολαρίων με αντάλλαγμα εγγυημένες παραδόσεις φυσικού αερίου ώστε να μπορέσει να περάσει τον δύσκολο χειμώνα και παράλληλα να αποφευχθούν διακοπές στην παροχή αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η συμφωνία αυτή, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί τις προσεχείς ημέρες, έγινε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Την ευρωπαϊκή πλευρά εκπροσώπησε στη συνάντηση ο επίτροπος, αρμόδιος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ από τις δύο χώρες έδωσαν το παρόν οι υπουργοί Ενέργειας, ο Γιούρι Προντάν από την Ουκρανία και ο Αλεξάντερ Νόβακ από τη Ρωσία

Η συμφωνία φυσικά έχει προσωρινό χαρακτήρα ώστε να αποφευχθεί μία κρίση μέσα στον χειμώνα, Και αυτό διότι η βαθύτερη κρίση αφορά στην τιμή που θα πληρώνει η Ουκρανία στην Gazprom για την προμήθεια αερίου στο μέλλον. Ήδη, η υπόθεση βρίσκεται σε διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη και η απόφαση αναμένεται εντός του 2015.  

Η προσωρινή συμφωνία προβλέπει ότι το Κίεβο θα καταβάλει στη Μόσχα δύο δις. δολάρια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και άλλο ένα 1,1δις. δολάρια μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η ΕΕ αναμένεται να εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως άφησε να εννοηθεί ο επίτροπος Έτινγκερ. Το αντάλλαγμα θα είναι αν παράσχει η Gazprom μία ποσότητα 5 δις. κυβικών μέτρων αερίου στην τιμή των 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέρα.  

Μελλοντικά όμως, η Ουκρανία θέλει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία την οποία είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ήταν 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Η Μόσχα απάντησε ζητώντας 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Παράλληλα, η Μόσχα θεωρεί ότι είναι παράνομη η διαδικασία με την οποία χώρες που προμηθεύονται μέσω αγωγών ρωσικό φυσικό αέριο τροφοδοτούν την Ουκρανία μέσω «αντίστροφης ροής» (reverse flow)