Βασιζόμενος στα αμερικανικά πρότυπα, ο δισεκατομμυριούχος Jim Ratcliffe, σχεδιάζει να κάμψει τις αντιστάσεις των Βρετανών και των Σκωτσέζων, προτείνοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων και γης σε Σκωτία, Γιόρκσαϊρ και Λάνκσαϊρ να μοιραστούν περίπου 2,5 δισ. λίρες από τα έσοδα των έργων fracking.

Ο ιδρυτής της Ineos και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, Jim Ratcliffe, ελπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν οι έρευνες για σχιστολιθικό αέριο στη χώρα, κάμπτοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις και αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την πρόταση Ratcliffe, οι ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε πηγάδια σχιστολιθικού αερίου θα λαμβάνουν το 4% από τα έσοδα των εταιρειών που διενεργούν έρευνες, ενώ όσες κοινότητες βρίσκονται κοντά σε σημεία που πραγματοποιούνται έρευνες θα λαμβάνουν το 2% επί των συνολικών κερδών.

Όπως αναφέρει η βρετανική Independent, ο Ratcliffe βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την απόκτηση ενός μεγάλου αριθμού αδειών εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε όλη τη Βρετανία, ενώ νωρίτερα φέτος αγόρασε άδεια για να ξεκινήσει τις έρευνες για shale gas στο Grangemouth της Σκωτίας.