Τρεις λόγους για να αντιταχθεί στο «Winter Plan» του φυσικού αερίου, που ενέκριναν Ρωσία και ΕΕ κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης για το φυσικό αέριο, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, δήλωσε ότι έχει το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το Κίεβο πρέπει να αποπληρώσει το χρέος ύψους 3,1 δισ. δολαρίων στη Ρωσία και να πληρώνει εκ των προτέρων την Gazprom για την παράδοση 5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, στην τιμή των 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, με μια έκπτωση 100 δολαρίων.

Το σχέδιο, που στόχο έχει να μειώσει τους κινδύνους της διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, θα έχει τεθεί σε ισχύ ως τα τέλη Μαρτίου του 2015. 

Ωστόσο, η Ουκρανία απορρίπτει την έκπτωση των 100 δολαρίων που του προσφέρει η Ρωσία, ζητώντας, αντ' αυτού, να μειωθεί η τιμή της σύμβασης. Επίσης θέλει να γίνει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους καθώς επίσης και για τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα των μελλοντικών παραδόσεων φυσικού αερίο, ενώ επιμένει να τροποποιηθεί και η ισχύουσα σύμβαση με τη Ρωσία. 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την εφαρμογή του «Winter Plan» και βρίσκεται σε αναμονή των αντιδράσεων από πλευράς Κιέβου.