Ορόσημο για τη μετεξέλιξη της ενεργειακής αγοράς σε έναν κλάδο χαμηλών εκπομπών άνθρακα χαρακτήρισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τη λειτουργία του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στον Καναδά, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Ο σταθμός Boundary Dam βρίσκεται στο Saskatchewan, είναι ισχύος 110 MW και θα δεσμεύει 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το CO2 θα διοχετεύεται σε κοντινές πετρελαιοπηγές για την ενίσχυση της ανάκτησης πετρελαίου.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη δέσμευση CO2 ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και επρόκειτο να εγκαινιαστεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Διευθύντρια του IEA, Maria van der Hoeven η έναρξη του εργοστασίου αποτελεί «ένα βαρυσήμαντο γεγονός» στην ιστορία της ανάπτυξης της τεχνολογίας CCS και πρόσθεσε ότι «η CCS είναι η μόνη γνωστή τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, αλλά και να απανθρακοποιήσουμε τον τομέα της ενέργειας. Δεδομένου ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες, η ανάπτυξη της CCS είναι απαραίτητη».

Αυτή τη στιγμή αρκετά έργα τεχνολογίας CCS είναι υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, σύμφωνα με τον IEA. Στις αρχές του 2015 θα γίνει η έναρξη εργασιών ενός ακόμη μεγάλου έργου CCS στο Kemper του Μισισιπή.