Η μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών, των πυρηνικών και των αιολικών οδήγησε τον Σεπτέμβριο σε αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Platts, ανατρέποντας έτσι την αρνητική τάση των τελευταίων οκτώ μηνών.

Το Platts’ Continental Power (CONTI) Index αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 37,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 27,54 ευρώ τον Αύγουστο, εν μέσω μιας ανόδου 66% στις τιμές στη γαλλική αγορά.

«Τον Σεπτέμβριο, η γαλλική EDF αύξησε την πυρηνική της παραγωγή κατά 3% σε μηνιαία και κατά 7% σε ετήσια βάση στις 31,8 τεραβατώρες. Αντιθέτως, η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 28% μηνιαιώς και 4% ετησίως στις 3,6 τεραβατώρες», παρατηρεί ο Ανδρέας Φράνκε του Platts.

«Το Βέλγιο επίσης αποτέλεσε παράγοντα ανοδικής πίεσης στην περιοχή, καθώς οι έκτακτες διακοπές σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electrabel απομάκρυναν 3 γιγαβάτ ισχύος που κανονικά καλύπτει το 25% της παραγωγής», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν τόσο στη Βρετανία, όσο και στο ολλανδικό TTF κατά 19%, καθώς η αγορά ετοιμάζεται για την χειμερινή περίοδο και παραμένει η διένεξη Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να συμφιλιώσει τις δύο πλευρές, ακόμα δεν υπάρχει λύση στην σύγκρουση που αφορά το αέριο», δήλωσε ο αναλυτής του Platts, Άλεκ Φρόλεϊ. «Ο συνεχής κίνδυνος είναι ότι η σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαταραχή των προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, πράγμα που συνέβαλε στην άνοδο των τιμών τον Σεπτέμβριο», σχολίασε.