Στη δημοσιότητα δύο χάρτες με τα 13 οικόπεδα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Στον πρώτο χάρτη απεικονίζονται τα οικόπεδα των γεωτρήσεων.

Στον δεύτερο εμφανίζονται τα οικόπεδα όπου είναι σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις από τις εταιρείες Noble (αμερικανική), ENI-KOGAS (Ιταλοκορεατική κοινοπραξία) και εκείνα όπου θα κάνει γεωτρήσεις η γαλλική Total.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την Τουρκία για τη στάση της σχετικά με την ΑΟΖ.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «στο κέντρο των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,δικαιώματα, που περιλαμβάνουν και αυτά επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της».

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι η Κύπρος και προσωπικά ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες».