Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Σε μία ένδειξη ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι εύκολο να επηρεάσουν τις εταιρείες από το να προχωρήσουν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy κατέθεσε στην κυπριακή κυβέρνηση το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του οικοπέδου 12 («Αφροδίτη»). 

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία μαζί με την ισραηλινή Delek έχει τα δικαιώματα στο Οικόπεδο 12, κατέθεσε αναλυτικό πρόγραμμα με σαφείς τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν σε σχέση με την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Η πρόταση των Noble και Delek για την Κύπρο έρχεται σε συνέχεια της ανάλογης πρότασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Noble δεν αποκλείει καμία από τις επιλογές για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο. Τόσο η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό, όσο επίσης η κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού (προς διάφορες κατευθύνσεις) και η δημιουργία πλωτού σταθμού υγροποίησης (FLNG) περιλαμβάνονται ως εναλλακτικές επιλογές στο πλάνο ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας πάντως στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της, η Noble Energy εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτική ως προς την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού.  

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI – Kogas είχε αποστείλει το μήνυμα ότι παρά τις τουρκικές απειλές για αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και για αποστολή εξέδρας γεωτρήσεων εντός αυτής η δική της γεώτρηση στο κοίτασμα του «Ονασαγόρα» θα συνεχιστεί κανονικά. Όπερ σημαίνει ότι αν η Άγκυρα επιμείνει τότε θα έλθει αντιμέτωπη, αργά ή γρήγορα, όχι μόνο με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με αμερικανικές, ιταλικές, γαλλικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Η Λευκωσία πάντως τόνισε προς τη Noble ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί και η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» από το οποίο ελπίζει ότι μπορούν να προκύψουν οι επιπλέον ποσότητες που είναι απαραίτητες για να καταστεί βιώσιμο το χερσαίο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.