Η Ευρώπη πρόκειται να ενισχύσει τα επόμενα χρόνια τις δυνατότητές της στην αποθήκευση φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καλύτερα ενδεχόμενες κρίσεις στις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως εκτιμά το Cedigaz.

Σήμερα υπάρχουν αποθήκες συνολικής χωρητικότητας 44 δις. κ.μ. παγκοσμίως, με τις μισές από αυτές να βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται ο υπερδιπλασιασμός τους και όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Cedigaz, Τζόφρι Χουρό, «υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν για διαφορετικούς λόγους, όπως την ενεργειακή ασφάλεια».

Η ανάγκη προσθήκης αποθηκευτικών χώρων γίνεται ακόμα πιο έκδηλη αν λάβει κανείς υπόψη την πρόβλεψη ότι η Ευρώπη θα αυξήσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο αέριοσε 70% ως το 2030, από 50% πέρυσι. Στην ίδια χρονική περίοδο, η ζήτηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξης του 15% και να φτάσει τα 595 δις. κ.μ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αποθήκες της Ευρώπης περιείχαν στις 8 Οκτωβρίου το περισσότερο αέριο από το 2009 και μετά, ενώ είναι γεμάτες σε ποσοστό 93%. Όσον αφορά τις νέες αποθήκες, οι περισσότερες προγραμματίζονται στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία.