Γράφει ο Αλεξανδρος Δαλέκος

Καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία στις 26 Οκτωβρίου, στις οποίες ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ελπίζει ότι οι προσκείμενες σε αυτόν δυνάμεις θα κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, άλλος ένας γύρος για τη διευθέτηση της κρίσης του φυσικού αερίου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν (αν και υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτα θέματα) στην τελευταία τριμερή συνάντηση του Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία θα έπρεπε να καταβάλει προς την Gazprom τα οφειλόμενα χρήματα σε δύο δόσεις: 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και άλλο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπολογισμός του συνολικού ποσού των 3,1 δις. ευρώ θα γινόταν με βάση την τιμή των 268,5 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου. Στη συνέχεια, η Gazprom και η ουκρανική Naftogaz θα έπρεπε να συμφωνήσουν για την προμήθεια άλλων 5 δισ. κυβικών μέτρων προς 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Με τη χειμερινή περίοδο να πλησιάζει, τόσο το Κίεβο όσο και οι Βρυξέλλες θέλουν να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μία, καταρχήν προσωρινή, λύση που θα επιτρέψει την ομαλή τροφοδοσία της Ουκρανίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών με φυσικό αέριο.

Το Κίεβο έχει προχωρήσει σε ορισμένες κινήσεις για να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου από τα δυτικά, πχ μέσω της λειτουργίας ενός αγωγού αντίστροφης ροής από τη Σλοβακία.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δεν βιάζεται και ζυγίζει τις επιλογές της, ενώ τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ακόμη και η είδηση ότι η Gazprom ίσως να μην υπογράψει μία προσωρινή συμφωνία – προφανώς για να διατηρήσει περιθώρια ελιγμών στο μέλλον. Η ρωσική πλευρά θα ήθελε να διατηρηθεί ο σημερινός μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών.

Και παράλληλα, με διάφορους τρόπους όπως π.χ. τις διακοπές παροχής σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, πιέζει τις Βρυξέλλες να διαμορφώσουν συμβιβαστικές προτάσεις με το βλέμμα στη διασφάλιση της τροφοδοσίας με αέριο για τον χειμώνα και όχι απαραίτητα με βάση το τι θα ήταν καλό για την Ουκρανία.